Author: Maugor Toshicage
Country: Iraq
Language: English (Spanish)
Genre: Politics
Published (Last): 18 January 2018
Pages: 296
PDF File Size: 8.96 Mb
ePub File Size: 2.35 Mb
ISBN: 946-5-81337-515-4
Downloads: 43343
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Neshakar

Cacing tubifex merujuk kepada sejenis cacing dari alam animalia, filum annelid dan genus tubificid. Spesies tubifxe ini secara biogeografinya mempunyai gaya pelataan metropolitan metropolitan distributiondimana ia boleh ditemukan hampir kebanyakkan tempat diseluruh dunia dan dilihat rentan dengan perbandingan atau perubahan iklim dan cuaca yang tidak menentu dan tidak seragam.

Habitat atau biotope cacing ini merangkumi kawasan mendapan di tasik, sungai, dan kadang-kala boleh merebak ke kawasan berair kumbahan.

Cacing tubifex mudah untuk dikenal pasti, jumlah bilangannya dalam sesuatu koloni biasanya banyak, bertimbun dan sukar untuk dikira. Namun spesies ini jika dilihat mudah untuk dibezakan dengan spesies lain.

Ia juga boleh hidup dengan baik dalam kolam, akuarium dan tasik yang tercemar dengan enapan bahan organik yang tinggi, dimana biasanya haiwan akuatik lain tidak mampu bertahan. Cacing tubifex boleh memakan banyak sumber organik yang mereput dikawasan air, memakan detritus, dan makanan berasaskan sayuran dan tumbuhan yang biasanya boleh dilihat ditepi longkang, sungai atau parit.

  IMPLEMENTING SAP SD GLYNN C WILLIAMS PDF

Cacing tubifex

Cacing tubifex bersifat hermafrodit: Organ pembiakan ini terletak di bahagian ventral didinding badan tepatnya dibahagian kaviti selomik.

Dalam spesimen yang lebih matang, organ pembiakan boleh dijumpai dengan lebih jelas deibahagian ventral badan.

Sekurang-kurangnya terdapat 2 spesies cacing Tubifex yang dibiakkan untuk tujuan komersial. Tujuannya sebagai sumber makanan berprotein tinggi untuk ikan. Cacing tubifex yang berwarna merah iaitu Tubifex tubifex biasanya lebih besar.

Manakal spesies hitam disebut “cacing hitam”.

Cacing tubifex – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Cacing tubifex mudh untuk dikultur, penghasilan individu sepunya baharu boleh mucul hanya semalaman dalam koloni yang kecil. Penghasilan baka berskala besar boleh dibuat dalam bekas tebal berukuran hingga mm, atau kolam yang dalamnya terdapat tuhifex organik, seperti sebatian sayuran, lebihan jisim bran dan roti. Aliran air tenang berterusan mesti dikawal supaya cacing tidak boleh dihanyutkan. Selain itu sistem perparitan juga mesti diselenggara dengan baik tubicex tidak terlalu tercemar.

Kemudian adunkan induk-induk Cacing tubifex yang diperolehi dari terusan atau kawasan kumbahan terdekat. Dalam tempoh 15 hari sahaja, lambakan kluster cacing akan terbentuk diatas mendapan, lalu buangkan lebihan mendapan.

  ANGSTGODDESS003 WIDE AWAKE PDF

Tubifex – Wikipedia

Cacing yang sudah dibersihkan boleh dijual segar atau disejuk bekukan dalam bentuk kiub. Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Tubifex Pengelasan saintifik Alam: Diambil daripada ” https: Kotak info taksonomi tanpa warna Haplotaxida. Articles with ‘species’ microformats.

Ruang nama Rencana Perbincangan. Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah.

Dalam projek lain Wikimedia Commons Wikispecies. Laman ini diubah buat kali terakhir pada Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut. Wikimedia Commons mempunyai media berkaitan Cacing tubifex.